Lelkierő.hu
Pszichológia, gyermekpszichológia, sportpszichológia

nyitólap             gyermekek             serdülők             felnőttek             sportolók             blog             kapcsolat


Magatartási zavarok

Magatartási zavarról akkor beszélhetünk a gyermekpszichológiában, ha a gyerek viselkedése olyan irányban változik meg, ami a környezetében élők számára furcsává, megterhelővé válik. Ide tartoznak például a pszichoszomatikus megbetegedések, amelyek lelki okokra visszavezethető testi megbetegedések. A beszédzavarok, úgy mint hadarás, dadogás. Olyan szokások, mint például a körömrágás, a hajtépegetés, az agresszió formái, a test valamely részének bizarr mozgatása, például vállak felhúzogatása, a has ismétlődő behúzása, hunyorgás vagy a fej ritmikus, furcsa mozgása. Ide tartoznak az alvás zavarai is, az éjszakai bepisilés, alvajárás. A táplálkozás zavarai, úgymint kóros lesoványodás, elhízás, hánytatás, pszichés hányás.

Ezen tünetek esetében indokolt gyermekpszichológus felkeresése, aki szakmai hozzáértésével, a szülővel és annak gyermekével folytatott közös munkájával segít visszaállítani a család harmóniáját.Beilleszkedési zavarok

A beilleszkedési problémákat számos helyzet hozhatja létre. Az egyik a gyermek alul szocializáltsága, tehát otthon nem volt lehetősége a helyénvaló szociális viselkedések elsajátítására, így az óvodai, illetve iskolai környezetben nem tudja az elvárt társas viselkedést hozni. A másik helyzet, ha valamilyen részképesség és/vagy észlelési zavarban szenved. Ilyenkor lényeges gyermekpszichológussal diagnosztizáltatni a gyermeket, hogy kiderüljön, mely területen igényel a gyermek fejlesztést az iskolában. Az észlelési zavart, érdekes módon nem mindig tudják kiszűrni az óvodákban a megfelelő vizsgálati eszközök hiányában. Más esetekben, amiről keveset beszélnek, a magas értelmi intelligenciából fakadó beilleszkedési nehézség. Amikor a gyermek unatkozik, hiszen számára nem kihívás a tanítónéni által adott feladat, és ezért érdekesebb tevékenységek felé fordul, zavarva a többiek munkáját. Ez a helyzet akkor is előállhat, ha a gyermek részképesség zavarban szenved.

Beilleszkedési nehézséget okozhat egy neurológiai természetű fejlődési rendellenesség, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, angol rövidítése ADHD, amit helytelenül részképesség zavarnak, fogyatékosságnak vagy betegségnek tartanak. Jellemző az ilyen gyermekre a figyelemzavar, amit gyenge impulzuskontroll, feledékenység és hiperaktivitás kísér. A pedagógusok és szülők többsége hiperaktívnak nevezik az ilyen gyerekeket, ami pontatlan megnevezés, hiszen létezik hiperaktivitás figyelemzavar nélkül is. Az ADHD-s gyerekek között lehetnek átlagos, magas vagy éppen átlag alatti értelmi képességű gyerekek is.

Ezen tünetek esetében indokolt gyermekpszichológus felkeresése, aki szakmai hozzáértésével, a szülővel és annak gyermekével folytatott közös munkájával segít visszaállítani a család harmóniáját.


Tanulási nehézségek

A tanulási nehézségnek számos oka lehetséges. Ilyen nehézség a diszlexia, mint részképesség zavar. Beszélhetünk fejlődési diszlexiáról és másodlagos vagy szerzett diszlexiáról. A fejlődési diszlexia esetén olyan olvasási zavarról beszélhetünk, ami nem vezethető vissza sem az iskolai környezetre, sem az értelmi szintre. A szerzett diszlexiát viszont a környezeti tényezők alakítják ki, mint például a rossz olvasás tanítási módszer vagy a hátrányos szociális helyzet. A gyermeknek nehézséget okoz a leírt szavak felismerése, és az olvasott szövegek megértése. Nyelveket nehezen tanul. A diszlexiára való hajlam öröklődhet. Okozója lehet például a születés során szerzett apró károsodások is. 9-10 éves kor körül diagnosztizálható megfelelően. Gyakori jelenség, hogy a tanulási zavar az írás és a számolás területét is érinti. Fontos a zavar felismerése és egy komplex fejlesztő program elkezdése.

Tanulási nehézséggel küzdenek a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar-ral rendelkező gyerekek is, hiszen a feledékenység és figyelemzavar megnehezíti tanulásukat.

Ezen tünetek esetében indokolt gyermekpszichológus felkeresése, aki szakmai hozzáértésével, a szülővel és annak gyermekével folytatott közös munkájával segít visszaállítani a család harmóniáját.