Lelkierő.hu
Pszichológia, gyermekpszichológia, sportpszichológia

nyitólap             serdülők             felnőttek             sportolók             blog             kapcsolat

GYERMEKEK

Személyiségünk alakulásában a gének mellett a gyermeki környezet alapvető szerepet játszik. Ezért nem mindegy, hogy a szocializációs közegekben, mint család, óvoda, iskola, milyen hatások érik gyermekünket. Számos problémával találkozhatunk, melyek ezen közegek valamelyikében gyökereznek. Alapvetően a család, mint elsődleges szocializációs közeg tehető felelőssé a magatartási problémákért, illetve neurotikus tünetekért. A család harmóniája a gyermekben harmóniát hoz létre. A diszharmónia diszharmóniát. Tökéletes család nincsen, de törekedni kell a harmóniára, mert ez segíti elő gyermekünk hatékony fejlődését.

Vannak olyan esetek, amelyekben az óvodapedagógus vagy tanító nevelői viszonyulása gyermekünk problémáját illetően döntő fontosságú. Gondoljunk csak például egy diszlexiás vagy hiperaktív gyerekre. Szakmailag és emberileg nagyon jól felkészültnek kell lennie a pedagógusnak, hogy a nevelői munka célt érjen.

A probléma gyökereinek feltárásában, a szülők nevelői viszonyulásának alakításában és a tünetek megszűntetésében pszichológusként sokat segíthetek.